WAAROM EEN VERTROUWENSPERSOON?

Mede door enkele gebeurtenissen die media aandacht kregen is duidelijk hoe essentieel een vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen en Integriteit is. De Arbowet schrijft voor dat organisaties hun werknemers moeten beschermen tegen psychosociale belasting op de werkvloer. De aanstelling van een vertrouwenspersoon is een cruciaal element in dit beleid. Een werknemer die op het werk geconfronteerd wordt met grensoverschrijdend gedrag, zoals pesten, seksuele intimidatie, discriminatie of agressie, kan dit delen met de vertrouwenspersoon. Veel organisaties kiezen ervoor om deze vertrouwenspersoon ook te betrekken bij het integriteitsbeleid. Toegang tot een vertrouwenspersoon kan makkelijk geboden worden via een extern vertrouwenspersoon

WAT IS EEN PROFESSIONELE VERTROUWENSPERSOON?

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid raadt een professionele vertrouwenspersoon aan. Deze professionals zijn aangesloten bij de Landelijke Vereniging voor Vertrouwenspersonen (LVV). Door te kiezen voor een vertrouwenspersoon die een geaccrediteerde opleiding heeft gevolgd, gecertificeerd én geregistreerd is, haalt u de benodigde expertise in huis. Als gecertificeerd vertrouwenspersoon en lid van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) voldoe ik aan de gestelde beroepseisen en bijscholing. Als vertrouwenspersoon handel ik volgens het meest recente functieprofiel.

WAT KUN JE VAN MIJ VERWACHTEN?

  1. Een luisterend oor: Ik ben er voor medewerkers die grensoverschrijdend gedrag ervaren. Samen denken we na over mogelijke vervolgstappen. Indien gewenst, begeleid ik de medewerker bij dit proces. Deze gesprekken zijn strikt vertrouwelijk en de medewerker houdt altijd de regie.

  2. Advies aan directie of bestuur: Ik geef advies over preventie en aanpak van ongewenst gedrag en integriteitsschendingen. Mijn doel is het creëren van een sociaal veilige werkomgeving.

  3. Voorlichting en workshops: Ik verzorg informatieve bijeenkomsten en workshops over ongewenste omgangsvormen en integriteit. Hierdoor worden medewerkers zich bewust van wat wenselijk en onwenselijk gedrag is en wordt de communicatie hierover bevorderd.

INTERESSE?

Neem contact met mij op voor een vrijblijvende kennismaking.